Projektowanie restauracji

Kto z nas nie marzy o własnej kawiarni lub restauracji, w której będziemy mogli serwować dania tylko takie, które nam odpowiadają i takie, jaką kuchnię preferujemy. Możliwości są nieograniczone, możemy zainwestować w kuchnię azjatycką, lub śródziemnomorską albo postawić na tę bliską naszemu sercu, czyli Polską. Dobra restauracja to jednak nie tylko jedzenie. Praktycznie większość klientów ocenia lokal pod względem wyglądu. Musi być schludna, czysta, zaaranżowana z gustem oraz przede wszystkim – musi pobudzać w klientach apetyt. Projektowanie restauracji nie należy do najłatwiejszych rzeczy, przed którymi stają restauratorzy. Ci najlepsi, wkładają w to mnóstwo energii oraz pieniędzy, aby ich lokal posiadał „to coś”. Klienci sami też nie dotrą do naszej restauracji. Trzeba zainwestować w rozpowszechnienie nowego lokalu, co w większych miastach jest dość trudne, ze względu na konkurencję. Warto zainwestować w Fanpage na stronach internetowych, a także rozdawać ulotki przechodniom. Jeśli chcesz w bardzo krótkim czasie rozreklamować swoje miejsce, warto wynająć powierzchnie reklamowe w centrum miasta, na które każdy spogląda mimochodem.

Restauracja, kiedy zacznie już przynosić pierwsze zyski i zacznie posiadać zaufanych klientów, rozreklamuje się sama. Nieoceniona jest pomoc tak zwanej „poczty pantoflowej”, która sama zdobywa nam klientelę. Pamiętajmy o zatrudnieniu wykwalifikowanych, elokwentnych osób, które zadbają o dobrą renomę i kulturę tego miejsca. Nawet najlepsze jedzenie nie zastąpi uśmiechu, jakim może obdarzyć kelner klientów.

You may also like